Conclusions

La realització d'aquest treball ha requerit un gran esforç. De totes maneres, ha resultat força entretingut llegir-me els llibres, així com editar la pàgina web. No me'n penedeixo, sincerament, d'haver triat aquest tema per desenvolupar ni d'haver-lo treballat en 2.0. A la fi, ha resultat molt enriquidor ja que he assolit el meu objectiu i, a més, he augmentat els meus coneixements de cultura clàssica i de recursos TIC. Dit això, afirmo que realitzant aquest treball de recerca puc concloure que:

 

· J.K. Rowling, l'autora de l'heptalogia Harry Potter, ha enriquit les seves novel·les amb tot allò que l'ha marcat al llarg la seva vida. Les experiències personals de l'autora han fet possible l'univers de Harry Potter, un espai molt personal que amaga de manera, a vegades inconscient, tot el que l'escriptora ha après durant la seva vida. Investigant, he descobert que, en efecte, va estudiar Estudis Clàssics. Per tant, és d'esperar que reflecteixi allò que va aprendre per formació clàssica en els seus llibres, tal com ha fet, per exemple, amb els fets que la van marcar de petita o els viatges que ha fet al llarg dels anys.

 

· De l'heptalogia de Harry Potter hi ha un munt d'informació a Internet en format escrit o audiovisual, el qual m'ha permès arrodonir el meu treball amb un munt d'enllaços i, fer d'aquesta pàgina web un espai de reunió per tota aquella informació que hi ha dispersa pel que fa als referents clàssics en l'heptalogia i a l'heptalogia en sí.

 

· La relació dels llibres amb el llatí i el grec clàssics no es troben només en el munt de referents que hi ha amagats dins la història, sinó que va més enllà. Harry Potter és un llibre juvenil tant popular arreu del món que alguns dels seus volums s'han acabat traduint a aquestes llengües dites mortes, tot i que sabem que són ben vives. Transformant-la així en una saga contemporània excepcional i amb ús didàctic per als alumnes i professors d'aquestes assignatures.

 

· Pel que fa a la part lingüística de l'obra trobem un seguit de lèxic molt concret en una llengua inventada. Aquesta llengua té una relació molt estreta amb el llatí, ja que aparenta ser-ho i, en algun cas, com el de l'encanteri expecto patronus, ho és.

 

· El món màgic que ha creat Rowling té un caràcter semi-medieval. El llatí, doncs, ha estat usat en una de les cançons de la banda sonora de les pel·lícules com a mètode per ambientar-lo.

 

· L'escriptora ha aportat a la saga certes escenes que ens recorden particularment a escenes de mites de la literatura clàssica. Trobem doncs, recreacions d'episodis de la Ilíada, l'OdisseaJàson i els argonautes en algunes parts de l'heptalogia. El quart llibre, Harry Potter i el calze del foc, és en el que trobem aquesta pervivència de mites en més quantitat.

 

· Pel que fa a les criatures màgiques que apareixen al llarg de totes les novel·les, trobem una combinació d'éssers propis de la mitologia clàssica i de l'anglosaxona. El recull de criatures és extens, com si amb els llibres l'escriptora hagués tingut la intenció de crear un món en el que poder encabir tots els éssers de la mitologia europea.

 

· En referència als personatges, trobem un munt de referents clàssics, ja sigui en el nom que els ha atorgat de procedència llatina o grega o, en el caràcter d'aquests, que molts cops recorda a personatges mitològics. El mateix Harry Potter, per exemple, té les qualitats que requeria un heroi a l'antiga Grècia, així que és fàcilment comparable a Hèrcules o Aquil·les.

 

· Crear una pàgina web actualment és una tasca a l'abast de qualsevol persona que tingui ordinador i uns coneixements bàsics d'informàtica. La clau perquè aquesta tingui èxit és acostar-la a les webs més freqüentades arreu del món. Per tant, és important tenir enllaços amb les xarxes socials, com Facebook i Twitter, i a aplicacions com Spotify, perquè el lector se senti més proper a la web. El Fil de les Clàssiques i Aracne fila i fila, ja que formen part de la blogosfera de Chiron, un portal col·laboratiu de clàssiques recentment premiat per la Sociedad Española de Estudios Clásicos, també m'ajudaran a difondre aquesta pàgina en el món de les clàssiques i la seva actualitat.

Comparteix-me!